medijska pismenost
banner

Eksperiment sa bananom i majmunima (VIDEO)

Izvor: NUNSKoliko puta ste čuli da se nešto radi "zato što je to tako uobičajeno"? Često je, ipak, važno, znati zašto je "to tako".

Ovaj eksperiment objašnjava ponašanje pod uticajem uslovnog refleksa i tradicije. Odnosno, objašnjava zašto se često tradicija ne preispituje, već se ljudi priklanjaju ponašanju većine.

U kavez sa 5 majmuna postavljena je banana na vrh kaveza do koje može da se dođe uz pomoć merdevina.

Kada prvi majmun počne da se penje da dohvati bananu, eksperimentatori mlazom hladne vode prskaju ostala četiri majmuna. Ponovljanjima ovakvog ponašanja stvaraju se uslovni (Pavlovljevi) refleksi kod majmuna da će doživeti neprijatnii hladni šok svaki put kada neko od njih posegne za bananom na vrhu kaveza.

Zbog toga će, kada god neki majmun pokuša da dođe do banane, biti nasilno sprečen od ostale četvorice. Uskoro niti jedan od njih neće pokušavati da dosegne "zabranjeno voće"

Kada jednog od 5 majmuna zamene novim majmunom, on će (ne posedujući uslovni refleks) krenuti ka banani, ali će ga u tome sprečiti četvorica "starih" majmuna. 

Tako će i novi majmun da nauči da banana ne sme da se dira inače će da dobije batine. Na taj način "stari" majmuni prenose uslovni refleks na novog.

Kada još jedan majmun iz originalne postavke bude zamenjen novim, takođe se posegnuti sa bananom i dobiti batine, ali će u kažnjavanju njegovih pokušaja učestvovati ne samo 3 majmuna iu "originalne" postavke, već i onaj koji je u kavez ušao kao prva zamena i koji je uslovni refleks stekao posredno.

I tako će se ovaj obrazac ponašanja prenositi na sve nove majmune u kavezu.

Čak i kada se zameni i poslednji majmun iz prve petorke koji su bili polivani vodom, majmuni će napadati novajliju u kavezu koji krene ka banani.

Oni ne znaju zašto je zabranjeno uzimati bananu, niti znanju zašto je potrebno da tuku onog koji to pokuša, ali slepo poštuju ta pravila.

Zašto?

Zato što u kavezu od pamtiveka važe takva pravila.

 

 

Eksperiment sa bananom i majmunima (VIDEO)