medijska pismenost
banner

Vodič: Kroz rizike i mehanizme zaštite nezavisnosti i bezbednosti online medija

Izvor: Share fondacijaU poslednje vreme sajber napadi na onlajn medije i novinare u Srbiji postaju sve učestaliji. veb portali su bili meta ddos napada kojima se onemogućavao pristup njihovom sadržaju, ali i napada u kojima se utiče na integritet baza podataka. Ove slučajeve nadležni organi još uvek nisu rešili.

Novinari su bili suočeni sa izazovima društvenog inženjeringa, oduzimanja i lažiranja onlajn identiteta i neovlašćenog pristupanja privatnim komunikacijama.

Građanske novinare i aktivne učesnike u javnim debatama su pogodile manipulacije javnim mnjenjem, zastrašivanja putem anonimnih pretnji, ali i dvostruki aršini nadležnih prilikom procesuiranja slučajeva eventualnog prekoračenja slobode izražavanja. Da bismo bolje pojasnili i predstavili ove probleme, procenićemo trenutnu poziciju onlajn medija i novinara u digitalnom okruženju, uzimajući u obzir činjenicu da oni čuvaju naročito poverljive i osetljive informacije ne samo na svojim uređajima već i širom mreže.

Ovaj izveštaj će stoga posebnu pažnju posvetiti digitalnim rizicima, npr. gubitku ili otkrivanju podataka, kao i mehanizmima za smanjenje i izbegavanje rizika, odgovornim akterima ali i odnosu među suprostavljenim vrednostima (npr. privatnost v. bezbednost).

Konačno, analizom rizika koji ugrožavaju ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i slabosti postojećeg sistema predložićemo niz mera koje bi republika Srbija trebalo da preduzme kako bi povratila poverenje javnosti da može obezbediti zaštitu.