medijska pismenost
banner

Medijska pismenost kao društvena strategija

Autor: doc. dr Boban Tomić, Izvor: ANEMŠta je medijska pismenost i zašto je ona važna za razvoj društva; zbog čega i mediji i publika treba da budu medijski pismeni; medijsko obrazovanje kao preduslov za postojanje medijski pismenog društva.

Razvoj elektronskih medija u drugoj polovini XX veka odvijao se, uglavnom, kroz ekspanziju radija, televizije i filma, a poslednjih godina naglo se razvijaju digitalne komunikacije, Internet i novi mediji.

Nove tehnologije, uglavnom digitalne prirode, donele su nam i nove izražajne mogućnosti, ekspanziju forme i sadržine svih, a ponajviše elektronskih, medija. Nova rešenja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija stvaraju dinamičan, inovativan i efikasan svet novih medija, unutar koga posebno vrednujemo web tehnologije i platforme društvenih mreža. Taj nagli tehnološki razvoj obogaćuje medijsku ponudu na emitujućem poli komunikacione šeme, ali i podspešuje medijsku potrošnju na primajućem polu. Komunikološkim žargonom rečeno – komunikaciona šema i komunikaciona situacija postaju složenije i funkcionalnije.

U savremenom dobu broj radio aparata, televizijskih prijemnika, potom i personalnih računara, mobilnih telefona, tablet računara i hibridnih uređaja sa smart komunikacionim softverima naglo raste a svoj, skoro dramatični, rast nastavlja i u prvim godinama XXI veka. U ovom trenutku skoro da je teško prebrojati sredstva i načine masovnog komuniciranja unutar koncepcije i prakse novih medija. Skoro svakodnevno se razvijaju mogućnosti i proširuju polja na kojima se javno i masovno komuniciranje realizuje. Upravo taj, nagli i dinamičan razvoj masovnog komuniciranja dovodi do brojnih promena u društvenoj strukturi ali i izmena u ponašanju potrošački orijentisane publike.

(Ceo tekst možete pronaći u specijalizovnoj publikaciji ANEM-a br. 8 "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji")