medijska pismenost
banner

Mladi gledaju TV program na drugim uređajima

Autor: Don ŠmijelevskiVeliki televizijski ekran gubi značaj. Prema novoj studiji koju je sproveo Deloitte, tinejdžeri i mladi u svojim dvadesetim provode više vremena gledajući filmove i televizijske programe na kompjuterima, pametnim telefonima i tablet računarima nego na televizijskim ekranima.

“Ideja da se televizija gleda samo na televizoru više ne važi” kaže Džerald Belson iz te kompanije.

Kao deo svog godišnjeg Istraživanja o digitalnoj demokratiji, Deloitte je sproveo istraživanje među više od 2.000 Amerikanca o njihovim navikama i korišćenju tehnologije u medijskoj potrošnji.

Iako su se navike gledalaca menjale kako se broj TV ekrana u tipičnom domu umnožavao, sada su ovi uređaji po prvi put zasenili televizor u svakom segmentu populacije, kaže Belson.

“To je pokazatelj kako tržište reaguje na uvođenje novih tehnologija”, tvrdi Belson.

“Jasno je da jedan veliki deo populacije bez teškoća koristi niz uređaja kako bi pogledao određeni sadržaj. Brzina kojom se to dešava neke je potpuno zatekla”.

TV još uvek caruje u većini američkih domova, jer generacija X, bejbi-bumeri i stariji gledaoci kažu da provode većinu vremena gledajući filmove i TV programe na porodičnom TV-u u dnevnoj sobi. Čak i starija generacija Y, oni između 25 i 30, tvrde da uključuju televizor više od polovine vremena.

“Značajna je činjenica da nam određeni deo demografije gleda televiziju, ali ne na televizoru”, kaže Belson.

Ovaj pomak sadrži duboke implikacije za mreže i Nielsena, koji rade na pronalaženju načina da izmere TV gledanost na više ekrana. Nielsen je najavio da od sezone 2014-2015 planira da uključi  mobilne telefone u svoje tradicionalne rang liste.

Deloitte istraživanje je potvrdilo da većina gledalaca dele pažnju između gledanja TV-a i praćenja drugih ekrana na kojima pretražuju internet, čitaju elektronsku poštu, šalju sms poruke ili koriste neku društvenu mrežu. Otprilike 86% američkih potrošača kažu da istovremeno obavljaju više stvari – iako malo njih koristi svoje pametne telefone ili tablet računare kako bi dobili informaciju u vezi programa koji gledaju.

“’Drugi ekran’ još uvek nije dostigao najoptimalniju moguću upotrebu“, kaže Belson koristeći izraz iz TV industrije za mobilne aplikacije TV ponuda.

„Nije dovoljno interesantan da bi ga ljudi stalno koristili“.