medijska pismenost
banner

Vodič: Modeli za objavljivanje internet komentara

Izvor: Share fondacijaDa li su komentari anonimnih čitalaca vesti na vašem sajtu integralni deo teksta? Može li urednik ili izdavač onlajn medija biti pozvan na odgovornost pred zakonom, ukoliko se među komentarima nađu uvrede, neistine ili sadržaji kojima se krše autorska prava?

Demokratizacija učešća građana u javnom dijalogu svakodnevno stavlja na probu granice između slobode govora i odgovornosti za javnu reč, testirajući pritom i spremnost onlajn medija da komercijalnu dobit od povećanog saobraćaja ujednače sa ulaganjem u pouzdano upravljanje sadržajima na svom sajtu.

Pravni tim Share Fondacije pripremio je vodič "Dobre prakse i regulatorni modeli za odgovorno objavljivanje onlajn komentara", namenjen prvenstveno onlajn i građanskim medijima, ali i drugim internet platformama koje učestvuju u javnoj razmeni informacija, stavova i analiza.

Uz pregled novijih događaja u pravnom okviru Evropske unije i regionalnih iskustava, Vodič donosi analizu slučajeva iz nacionalne prakse u vezi sa za internet komentarima koji su završili na sudu ili pred Komisijom za žalbe Saveta za štampu. Takođe, Vodič detaljno predstavlja modele upravljanja sadržajima trećih lica na internetu (premoderacija i postmoderacija) i pravne posledice koje odabrani model može imati za uredništvo i vlasnike onlajn medija.

Originalni tekst