medijska pismenost
banner

Priručnik za digitalnu sigurnost

Manisha Aryal i Dylan Jones, Izvor: InternewsPriručnik je vodič za trenere koji ih vodi kroz pristup podučavanju odraslih u 6 modula te pruža savete i tehnike planiranja. Ovih šest modula uključuje teme: Procena digitalnog rizika, izbegavanje Malware-a, očuvanje sigurnosti podataka, sigurnog pretraživanja, sigurnost e-mail računa i sigurnost mobilnih telefona.

Prateći iskustva obuke novinara o digitalnoj sigurnosti 2005. godine Internews je u martu ove godine objavio prvo izdanje slobodnog i otvorenog priručnika za trenere pod naslovom SafeJourno.

SaferJourno: Digital Security Resources for Media Trainers se nadovezuje na Internews-ov globalni rad i iskustvo, a razvili su ga Manisha Aryal i Dylan Jones koji su eksperti unutar rastućeg preklapajućeg polja novinarstva i cybersigurnosti.

USAID-ov projekat podrške nezavisnim medijima intenzivno sarađuje na pitanjima digitalne sigurnosti sa svojim partnerima.

Priručnik je vodič za trenere koji ih vodi kroz pristup podučavanju odraslih u 6 modula te pruža savete i tehnike planiranja. Ovih šest modula uključuje teme: Procena digitalnog rizika, izbegavanje Malware-a, očuvanje sigurnosti podataka, sigurnog pretraživanja, sigurnost e-mail računa i sigurnost mobilnih telefona.

Priručnik na engleskom jeziku možete naći i na https://saferjourno.internews.org. S obzirom da se polje digitalne sigurnosti brzo mjenja sa novim pristupima i resursima, nove informacije i izmene možete pratiti putem njihovog Twitter naloga @SaferJourno.