medijska pismenost
banner

Reporta: Sigurnosna aplikacija za novinare koji izveštavaju iz opasnih zona

Autor: Media.baPrema izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), proteklih nekoliko godina predstavlja najopasniji period za novinare u novijoj historiji. Sve veći broj slobodnih novinara prati sukobe i izvještava iz opasnih područja bez gotovo ikakve podrške ili zaštite. Međutim, razvoj tehnologije, te snaga mobilnih uređaja, koji su danas neophodan alat u rukama novinara, mogu dati doprinos smanjenju rizika i opasnosti prilikom izvještavanja.

International Women’s Media Foundation (IWMF), razvila je sigurnosnu aplikaciju za novinare pod nazivom Reporta, koja jednim pritiskom na taster može signalizirati hitan slučaj ili poslati poziv u pomoć. U partnerstvu sa.

Aplikaciju, koja je dostupna za besplatno preuzimanje za Android i iOS uređaje, karatkterišu tri funkcije:

  • automatski i prilagodljivi "check-in" sistem koji omogućava novinarima da budu u stalnom kontaktu sa urednicima, bliskim suradnicima ili članovima obitelji,
  • mogućnost signaliziranja potencijalne opasnosti, te
  • SOS taster, u slučaju hitnih intervencija.

Reporta omogućava i kreiranje i filtriranje kontakata koji će primati obavještenja o lokaciji novinara i potencijalnim opasnostima. Kontakti su podijeljeni u tri skupine, odnosno tri tzv. "kruga", od kojih svaki ima različite stepene vidljivosti. Privatni krug namijenjen je za urednike u redakcijama, bliske suradnike i članove obitelji, potom javni krug, za organizacije poput Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), dok je društveni krug namijenjen za Facebook i Twitter kontakte.

Reporta je dostupna na šest jezika (engleski, francuski, španjolski, turski, arapski i hebrejski), a sva komunikacija koja prolazi kroz aplikaciju enkriptovana je od početka do kraja.

Reporta: Sigurnosna aplikacija za novinare koji izveštavaju iz opasnih zona