medijska pismenost
banner

Kampanja za medijsku pismenost

Medijska KoalicijaKampanja Medijske koalicije pod nazivom "Ne daj da te spinuju", posvećena medijskoj pismenosti ima cilj da se, pre svega mladi, podstaknu na kritički odnos prema medijskim sadržajima i razlikovanje informacije od zabave i profesionalnog od neprofesionalnog novinarstva.

Danas, kada je svakim danom sve više medija, postalo je teško razlikovati objektivnu i potpunu informaciju od lažne, manipulativne, iskrivljenje i poluistinite. Svi analitičari i istraživači su složni u tome da mediji utiču na mišljenja i uverenja građana, bez obzira na razlike u stepenu tog uticaja. Međutim, srednjoškolci u Srbiji veruju da mediji nemaju veliki uticaj na njihovo mišljenje, dok sa druge strane smatraju da oni često fomiraju mišljenje većine u njihovoj okolini, pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Medijska pismenost podrazumeva sposobnost razumevanja, čitanja, pronicanja u srž medijskih tekstova, odnosno sposobnost da se na različite načine sagledavaju, analiziraju, evaluiraju i kreiraju medijske poruke. Kod mladih u Srbiji postoji lažni utisak o stepenu medijske pismenosti, pokazalo je ovo istraživanje. Za sebe misle da su kritički nastrojeni prema medijima, međutim objektivnost mere prema broju medija koji su preneli vest. Oni se, kao i studenti, najčešće informišu preko interneta, a često kao izvor informacija koriste i društvene mreže.

Medijska pismenost podrazumeva posedovanje kreativnih i kritičkih veština i znanja koji pomažu da se povežu složene ideje, da se stalno postavljaju pitanja, prepoznaju pravi odgovori, identifikuju zablude; to je sposobnost pristupa medijima, razumevanja medijskih sadržaja, sposobnost njihovog tumačenja i kritičkog ocenjivanja, kao i sposobnost stvaranja medijskih sadržaja. Ove veštine omogućavaju da bude shvaćena prava uloga medija, da se oslobodimo stereotipa i pažljivo i kritički posmatramo informacije koje dobijamo.

Čitav projekat i kampanja Ne daj da te spinuju, pokrenuti su sa ciljem razvijanja kritičkog korišćenja medijskih sadržaja kod mladih. Edukativnog je karaktera i treba da kreira svest mladih o ulozi medija i značaju profesionalnih sadržaja.

Pogledajte video priloge i preuzmite banere Kampanje (banere možete slobodno da koristite na svojim web sajtovima ukoliko želite da podržite Kampanju).

  

  

   


  

Video i audio prilozi