medijska pismenost
banner

Javna diskusija: nacrt etičkih preporuke za novinare u onlajn sferi

18. 11. 2014Medijska koalicija u četvrtak, 20. novembra 2014. organizuje javnu raspravu o predlogu etičkih preporuka. Dokument nema nameru da ograničava slobodu mišljenja, govora i izražavanja već da omogući etičko i profesionalno delovanja novinara i u kontekstu internetskih mogućnosti. U skladu s tim, smatramo veoma važnim da svoje mišljenje o etičkim preporukama daju oni kojima je upućen – profesionalni novinari.

Javna diskusija: nacrt etičkih preporuke za novinare u onlajn sferi

Velike medijske kuće, na primer Associated Press (AP), BBC, AFP, REUTERS i druge formulisale su smernice za svoje novinare kako bi formalizovale ponašanje novinara u onlajn sferi, posebno na društvenim mrežama, uzimajući u obzir etičke izazove. Smernice za ponašanje na društvenim mrežama i drugim onlajn platformama omogućavaju zaposlenima jasne načine ponašanja u etičkim dilemama. Većina smernica navodi kako su etički kodeksi i dalje izvor pravila te da se ona odnose i na onlajn sferu, a daju uputstva za dve glavne oblasti: korišćenje društvenih mreža i drugih internet platformi od strane uposlenika i medijske kuće, te privatno korišćenje društvenih mreža.

Etičke preporuke u prilogu imaju za cilj da, u kontekstu razvoja onlajn medija i društvenih mreža, odgovore na etičke i profesionalne nedoumice koji novinari u onlajn sferi imaju ili mogu imati. Nacrt preporuka možete preuzeti ovde

Javna  rasprava  pod nazivom Etičke preporuke za profesionalne novinare u onlajn sferi je 12 događaj koji se organizuju u okviru Kampanje za medijsku pismenost Medijske koalicije koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sa ciljem podizanja svesti javnosti o slobodnom i odgovornom novinarstvu i njegovoj važnosti za demokratizaciju društva.

Medijska koalicija je neformalno partnerstvo pet medijskih organizacija: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV),  PU Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

KO:                

U raspravi će učestvovati svi prisutni medijski profesionalci 

Moderator dogadjaja je Vojislav Stevanović

ŠTA:               

Javna diskusija o Nacrtu etičkih preporuke za profesionalne novinare u onlajn sferi

KADA:           

Četvrtak, 20. novembar 2014, 12:00 časova

GDE:             

Medija centar Beograd, Terazije 3, II sprat

KONTAKT:  

Tamara Filipović Stevanović, koordinatorka Medijske koalicije ispred NUNS – a

tel: 066 882 20 09, e-mejl: tamara.filipovic@nuns.rs