medijska pismenost
banner

Deca i mobilni telefoni

17. 12. 2014 / Izvor: jelena-milosevic.blogspot.nlSvuda se nalaze osude mladih koji pored jednog remek dela gledaju u svoje mobolne telefone.

Deca i mobilni telefoni
Poslednjih dana se svuda po intenetu deli ova fotografija mladih u Rijksmuseum Amsterdam.

Svuda se nalaze osude mladih koji pored jednog remek dela gledaju u svoje mobolne telefone. 

 

Na žalost niko se nije setio da pita direktno Rijksmuseum u Amsterdamu, da li im je fotografija poznata i o čemu se radi .
 
Oni su mi odgovorili da je ovo obična fotografija dece koja ovde gledaju app koji se besplatno može skinuti. Deca do 18 godina mogu besplatno da posete muzej.
Osim postavljenog pitanja, potražila sam fotografiju i na Googlu i pronašla  ovaj twitt sa komentarom : "Nove generacije posetilaca u Rijksmuseum". Istu fotografiju je podelio je 27-11-2014 na  FB-u sa komentarom : danas u Rijksmuseum koja se onda dalje raširila svim socijalnim medijima. Na pitanje o čemu se radi, fotograf ove slike još nije odgovorio.
 
Zanimljiva je ekspanzija negativnih komentara svuda o deci iako, ako se malo bolje zagleda, može da se primeti da deca koncentrisano gledaju u svoje mobilne telefone. Meni je to više ukazalo na mogučnost ili nekog zadatka ili praćenja "vodiča" putem mobilnog telefona, ali nisam bila sigurna.
Čak i na twiteru je bilo ukazivano na mogućnost korišćenja app-a, sugestija ćerke jednog twiteraša(Dimitri Antonnisen) , ali je i to bilo ignorisano.
 
Inače u Rijksmuseum postoji i mogucnost iznajmljivanja iPhona preko koga imaju ličnog " vodiča" kroz muzej. Telefon se može iznajmiti za 5 eura - kao multimediatour. Ovo je bila isto jedna od mogućnosti zbog koje deca gledala u mobilne telefone.
 

Jedno i više nego jednostavno objašnjenje, kojeg se skoro niko nije setio : deca su "skinula" app muzeja koji je namenjen svima koji žele više da znaju nešto više o muzeju i da redovno prate novosti.
 
Deca su bez razloga bila optuživana i razvijala se diskusija sa negativnom insinuacijom na učenike. Pitam se zašto u svemu kao da želimo da vidimo nešto negativno što bi mogli da kritikujemo ?
 
U svakom slučaju, nadam se da u sledećim situacijama nećemo odmah osuditi .
 
Inače Rijskmuseum je jedan predivan muzej koji zaslužuje apsolutnu pažnju posetilaca. Osim izuzetnih umetnićkih dela,  sama restauracija muzeja je jedno umetničko delo !