medijska pismenost
banner

Roditelji oprez: Ne postavljajte fotografije dece na net

17. 03. 2015 / Izvor: N1, Foto: N1Roditelji treba da vode računa u kojoj meri postavljaju fotografije dece na društvene mreže i koliko informacija uopšte dele, saglasni su gosti jutarnjeg programa N1 televizije sociolog Dalibor Petrović i Vladimir Urošević, šef Odseka za suzbijanje elektronskog kriminala.

Roditelji oprez: Ne postavljajte fotografije dece na net

Sociolog Petrović kaže da su u današnje vreme ljudi izgleda poverovali da ako nisu digitalni ne postoje a sve vodeći se primerom ako mediji nešto ne prikažu kao da se nije ni desilo.

On navodi i da roditelji ne shvataju rizike od postavljanja fotografija dece jer su ima daleki i smatraju da se njima ništa neće desiti, Na pitanje odakle tolika potreba da se sve više informacija deli na mrežama, Petrović odgovara da je to posledica modernog tempa života. „Iamo sve manje vremena da se viđamo i posećujemo. Tehnologija nam to nadomešćuju. Drugi razlog je da se bude viđen, da im se fotografije lajakuju, šeruju i da se oni osete prihvaćenim u tom svetu“.

On ističe da svi moraju da shvate da su je Facebook javni prostor jer se sada ponašaju kao da je u pitanju privatni i kada dođe do nekog skandala onda se čude.

Šef Odseka za suzbijanje elektronskog kriminala Vladimir Urošević podseća da je od 2007. godine kada je ovaj odsek formiran potrvđeno da su društvene mreže i sredstvo i mesto izvršenja krivičnih dela. „Ono što je za vas nebitan podatak za nekoga je korisna informacija. Izvršioci čekaju te podatke a to mogu biti čak i ime i prezime, platne kartice...“

Prema njegovim rečima, MUP radi na prevenciji, obaveštava građane, vrši edukaciju i odraslih i dece omogućih oblicima zloupotreba podataka. „Nije nam cilj da širimo paniku ali internet treba koristiti bezbedno“.

Komentarišući zloupotrebu dece na internetu, Urošević podseća da je tokom velike akcije protiv pedofila Armagedon više od 100 osoba uhapšeno zbog pedofilije a da je jedan broj njih koristio drustvene mreže za traženje žrtava, vrbovanje.. „Ne treba postavljati fotografije deteta, posebno ne nage, niti informacije o tome gde dete ide“.

Prema njegovim rečima, roditelji moraju da nadziru kako im deca koriste i tu postoji niz preporuka MUP-a koje se mogu pronaći na sajtu ministarstva.