medijska pismenost
banner

Autocenzura u medijima opasnost za društvo

07. 05. 2014 / izvor: Beta, PolitikaSve vidljivija autocenzura u medijima u Srbiji predstavlja veliku društvenu opasnost, jer vodi ukidanju kritičkog odnosa prema vlasti, ocenili su juče u Beogradu učesnici tribine „Autocenzura, nevidljiva pretnja slobodi medija”.

Autocenzura u medijima opasnost za društvo

Ocenjujući da je naslov tribine pogrešan, jer je autocenzura u domaćim medijima izrazito vidljiva, glavni urednik nedeljnika „Vreme” Dragoljub Žarković posebnu pažnju je posvetio nedavnom saopštenju Srpske napredne stranke (SNS) u kojem je Radio-televizija Srbije (RTS) prozvana kao svakodnevni poligon za prljave napade na predsednika SNS-a i premijera Srbije Aleksandra Vučića. „Ovim saopštenjem SNS-a odapeta je strela. Stranka se oglasila bez ikakvih argumenata, ne precizirajući na koju emisiju ili programski segment misli i očekujući od novinara i urednika da sami prepoznaju šta to nije dobro”, rekao je Žarković. 

Novinarka RTS-a Olivera Kovačević ocenila je da je tim saopštenjem SNS izazvao pojavu koje nije bilo čak ni tokom devedesetih, a to je da se novinar više ne oseća odgovornim samo za ono što sam napiše ili izgovori, nego i za izjave svojih sagovornika. Prema rečima Kovačevićeve, mnogi ljudi na odgovornim funkcijama odbijaju da razgovaraju o temama koje nisu u skladu s njihovim ličnim interesima ili ne žele da gostuju u emisijama ukoliko im se ne dopadaju sagovornici. 

Učesnici debate bili su podeljeni oko tvrdnje da je loše ekonomsko stanje zaposlenih u medijima jedan od uzroka autocenzure. 

Navodeći podatak iz istraživanja Udruženja novinara Srbije (UNS) da više od 70 odsto novinara u Srbiji prima mesečnu zaradu manju od republičkog proseka, Olivera Kovačević je ocenila da su egzistencijalni strah i strah od gubitka posla među vodećim uzročnicima autocenzure u medijima.