medijska pismenost
banner

Učenici treba da uče o medijskoj pismenosti

24. 07. 2014 / Izvor: TanjugMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poručio je danas da se učenici moraju osposobiti da imaju kritički stav o onome što čitaju u medijima, te da bi u školama u okviru svih predmeta trebalo da uče o medijskoj pismenosti

Učenici treba da uče o medijskoj pismenosti

Na konferenciji za medije "Ne daj da te spinuju", Verbić je istakao da učenici treba da nauče da analiziraju ono što se pojavljuje u medijima.

"Moramo da osposobimo ljude koji izlaze iz škole da imaju kritički stav prema tome šta se pojavljuje u medijima, da ne čitaju samo jedan medij, da analiziraju i ono što čuju od drugih i posebno da analiziraju ono što oni šalju u taj medijski prostor (putem fejsbuka ili tvitera)", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, živimo u svetu u kome informacije nisu jednosmerne ka čitaocima i gledaocima, već svi mogu na vesti da reaguju, te da na društvenim mrežama to sve češće čine mlade osobe.

"Mi smo odmah u medijima čim reagujemo... a učenici treba da nauče razliku između podatka i informacije i moraju da razumeju kakva je razlika između činjenice i tumačenja", istakao je ministar prosvete.

On je naglasio da upravo ovakva jedna kampanja može da pokaže koliko je važno razumeti pročitano.

"Želimo da iz škola izađu ljudi koji su, između ostalog, i medijski pismeni. Nije bitno koliko znaju, već kako reaguju na to što znaju, kako reaguju na ono što misle da znaju i na ono što dobijaju kroz informacije", rekao je Verbić.

Senli Pinćoti, v.d. direktora Kancelarije za demokratiju i upravu u Agenciji Sjedinjenih Američkih Držžava za međunarodni razvoj, rekla je da ta organizacija podržava projekte medijskog opismenjavanja, jer je to veoma važno za razvoj demokratije u društvu.

Pošto se, prema njenim rečima, novim tehnologijama povećava i broj informacija, neophodno je naučiti mlade kako da dobiju one proverljive.

"Medijska pismenost važna je za razvoj kritičkog mišljenja dece, a treba da im pomogne da nauče kako da se ponašaju u virtuelnom svetu", kazala je ona.

Kampanju "Ne daj da te spinuju" osmislila je i realizovala P.R.A. agencija, a podržala USAID. Pobedniku nagradnog konkursa "Ne daj da te spinuju" Dušanu Arsovskom dodeljena je nagrada, a Radio-televiziji Vojvodine uručena je zahvalnica kao medijskom partneru i aktivnom učesniku kampanje.

Cilj je da se podigne svest srednjoškolaca, ali i čitavog društva, o važnosti kritičke konzumacije i proizvodnje medijskih sadržaja.

Multimedijalna kampanja počela je krajem marta emitovanjem duhovitih radio i TV spotova na lokalnim i regionalnim stanicama i televizijama, objavljivanjem tekstova u regionalnim i lokalnim medijima, a posebno je bila značajna on line kampanja.

Tokom kampanje emitovano je šest radio spotova na devet radio stanica i pet televizijskih spotova na 10 televizija.