medijska pismenost
banner

Ako je Fejsbuk zarazna bolest, evo spiska simptoma

28. 01. 2014 / Autor: Arva Mandavi, Izvor: GardijanU studiji iz Prinstona koristi se epidemiološki model kojim se predviđa propadanje ove društvene mreže. Patite li od Fejsbuk groznice?

Ako je Fejsbuk zarazna bolest, evo spiska simptoma

Stari Grci su imali atinsku kugu, Tjudorovi su se borili sa engleskom bolešću znojenja, a „crna smrt” je izbijala tokom istorije u redovnim intervalima. Čini se da sada prisustvujemo kraju onoga što su neki zdravstevni stručnjaci nazvali  društvenom bolešću koja je razorila ogromne slojeve društva u poslednjoj deceniji.

Prema novoj studiji iz Prinstona, u kojoj se Fejsbuk poredi sa zarazama, ova aplikacijska platforma će izgubiti 80 posto svojih korisnika do 2017. godine. Procenjeno je da će jedini znakovi života na Fejsbuku uskoro biti samo marke zubnih pasti koje se pitaju zašto ih niko ne „lajkuje“ i Nik Kleg (prema Fejsbukovoj statistici, najpopularniji političar u Britaniji, sa 80.000 „lajkova“ na svom zvaničnom Fejsbuk profilu).

Neki su bili skeptični kada je dinamika bolesti primenjena na društvenu mrežu.  Istraživači sa Prinstona izvode dokaze na epidemiološkom modelu, sa akronimima i mnogo formula. Pa ipak, ne mislim da je velika stvar uporediti Fejsbuk sa bolešću, kao što ovaj visoko naučni medicinski referentni vodič dokazuje:

Fejsbuk groznica

Uzroci: Preovlađujući uzrok bolesti je oduševljena preporuka zaraženog kolege. Prvobitni uzrok širenja virusa bila je vrlo zarazna vrsta Harvardus aluminus,  “bacila” koji potiču iz Masačusetsa, ali bolest sada ima mnogo kliconoša. Postupićete najbolje ukoliko sumnjate da je svako potencijalni nosilac virusa, pa čak i vaša majka.

Prvi znakovi upozorenja: Prvi znak da ste inficirani je otvaranje Fejsbuk profila. U redu, mislite da ćete blaženo predati sve svoje lične podatke ovom dobro osmišljenom sajtu, a on će vam unaprediti veštinu da bezbrižno šerujete sa svojim društvenim vezama. Ovo je savršeno zdravo i ne mora dovesti do daljih komplikacija. Međutim, kod velikog broja korisnika razvijaju se ozbiljniji problemi.

Uobičajeni simptomi: Sklonost ka preteranom šerovanju; nesposobnost da poverujete da ste u ozbiljnoj vezi dok to zvanično ne objavite na Fejsbuku; budite se često tokom noći da biste proverili koliko “lajkova” je prikupio vaš novi status i prezirete samu sebe kada vidite da ga je “lajkovala” samo dosadna prijateljica Ema, a nemate pojma, u stvari, ni odakle je poznajete; raspad vaše ozbiljne veze kada saznate da ga bivša još uvek označava na fotografijama; poriv da progonite bivšeg na Fejsbuku...  

Varijacije simptoma: Oni koji su najviše pogođeni Fejsbuk groznicom spadaju u malu, ali statistički značajnu, podgrupu koju obično nazivamo “eksperti društvenih medija”. Ovo su odrasli čiji je posao da objasne drugim odraslima kako da koriste Fejsbuk da bi nešto prodali i uticalli na ljude.  Ovi eksperti često pate od iluzija o sopstvenoj veličini i sebe nazivaju “nindžama društvenih medija” ili “digitalnim prorocima”. Izbegavajte ih po svaku cenu da ne bi pogoršali sopstveno stanje.

Lek: Prema studiji iz Prinstona, Fejsbuk groznica se leči organski tokom vremena, jer postepeno  postajemo imuni na Fejsbuk draži. Autori tvrde: “Ideje se šire komunikacijskim kontaktom između različitih ljudi koji međosbno dele ideje. Ispoljitelji ideja na kraju gube interes za ideju i više je ne ispoljavaju, što se može smatrati sticanjem  “imuniteta” na ideju. Ovo je veoma dugačak način da se kaže: “Fejsbuk je postao dosadan i bezveze”. Hvala, nauko.

NB: Svi navedeni simptomi su rezultat spoljne opservacije i nemaju ama baš nikakve veze sa mnom. 

(Originalni tekst: http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jan/23/facebook-infectious-disease-epidemiological-modelling-princeton)