medijska pismenost
banner

Look Up: Podignite pogled sa ekrana

Autor: Gari Turk (www.garyturk.com)„Mediji koje zovemo društvenim sve drugo su sem tog, jer kad uključimo kompjutere svoja vrata zatvaramo“ – jedna je od ključnih poruka koju bi svako trebalo da čuje.

„Look Up“ je poruka za "onlajn" generacije. Petominiutni video je napravio Gari Turk, koji smatra da je u pitanju to je izuzetno važna lekcija za život omladine. Deca odrastaju u svetu gde ne se sve manje igraju napolju i direktno komuniciraju sa prijateljima. Čini se danas se sve radi preko tekstualne poruke ili preko interneta, zanemarujući "stvarni život".

Taj virtuelni svet je prepun paradoksa - imamo mnogo "prijatelja", ali smo u suštini usamljeni. Video je "nabijen" emocijama i njegove jednostavne poruke lako osvajaju publiku, zbog čega je video ubrzo po objavljivanju imao više od 25 miliona pregleda. 

Ovakvi virali nisu novost. Ne tako davno, video "I Forgot My Phone" (Zaboravila sam telefon), koji je nosio sličnu poruku (vratite se u "stvaran svet") takođe je "prikupio" nekoliko desetina miliona pregleda.

Ovakvi virali treba, međutim, da nas podsete i na to da svet nije "crno-beli". Tehnologije su deo naše svakodnevice i zajedno sa ljudima menjaju moderno društvo. Kao i u svemu u "stvarnom životu", treba naći idealnu meru u kojoj ćemo ih u njega pustiti. 

Look Up: Podignite pogled sa ekrana