medijska pismenost
banner

Medijsko obrazovanje: Od koncepta do školske prakse (PDF)

Autor: Karmen ErjavecPut ka demokratskom obrazovanju dece širom je otvoren i zacrtan u mnogim evropskim dokumentima i preporukama koje se zalažu za demokratsko i civilno društvo, i štite pravo građana i dece da budu informisani i da budu zaštićeni od nekontrolisane medijske produkcije.

Put ka demokratskom obrazovanju dece širom je otvoren i zacrtan u mnogim evropskim dokumentima i preporukama koje se zalažu za demokratsko i civilno društvo, i štite pravo građana i dece da budu informisani i da budu zaštićeni od nekontrolisane medijske produkcije.

Još je 1964. godine UNESCO potaknuo ideju o medijskom obrazovanju, koje bi povećalo razumevanje medija i razvio kritičku svest o medijima kod mladih korisnika, pripremajući ih da budu odgovorni građani. Na UNESCO-voj konferenciji “Media Education”, održanoj 1982. u Nemačkoj, prihvaćena je deklaracija koju je potpisalo 19 država, u kojoj se naglašava važnost medijske pismenosti i traži od razvijenih zemalja sveta da se, izradom sistemskih programa medijskog opismenjavanja na svim nivoima, uključe u svetski projekat medojskog obrazovanja.

U ovom članku analiziraju se potrebe i metodologija kojom se veštine kritičkog pristupa medijima mogu primeniti u praksi i predstavlja se uporedna analiza postignutih rezultata u različitim zemljama sveta, sa posebnim osvrtom na Hrvatsku praksu i mogućnosti primene u toj državi. Zbog kulturnih i drugih sličnosti sistema u Hrvatskoj i Srbiji, dobri primeri iz te države mogu se primeniti i u srpskom društvu.