medijska pismenost
banner

Ko finansira medije?

19. 06. 2014 / Izvor: Tanjug, Foto: Medija centar BeogradIzvršni direktor „Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić izjavio je da bi trebalo obezbediti javnost izvora finansiranja medija, bez obzira na njihovu vlasničku strukturu, da bi čitaoci i gledaoci stekli predstavu o mogućim uticajima na uređivačku politiku.

Ko finansira medije?

"Budžetsko finansiranje medija mora biti javno, po prirodi stvari, ali trebalo bi, s ozbirom na ulogu koji mediji imaju u društvu, obezbediti javnost i drugih izvora finansiranja, makar u nekom obimu", rekao je Nenadić.
On je podsetio na to da je u Nacrtu zakona o javnosti vlasništva javnih glasila iz 2008. godine postojala odredba po kojoj podaci o finansiranju medija treba da budu javni ukoliko na godišnjem nivou prelaze 30 odsto prihoda tog medija.

On kaže da je to rešenje dobro i danas.

"Mislim da bi to bila primerena odredba i danas, upravo s ciljem da čitaoci i gledaoci steknu predstavu o mogućim uticajima na uređivačku politiku, a ne da bi se zabranjivalo da mediji na taj način ostvaruju prihod, to nije svrha javnosti podataka", istakao je Nenadić.